O ŠILI

ŠILA – Šolska impro liga

ŠILA je tekmovanje srednješolskih skupin v gledališkh improvizacijah, ki že od leta 1997 spodbuja kulturno rekreacijo mladih. V okviru projekta mlade seznanjamo z osnovami odrske umetnosti – nudimo številne delavnice ter izobraževanja z domačimi in tujimi mentorji, obenem pa možnost, da pridobljeno znanje in veščine pokažejo tudi z nastopom na gledališkem odru.

Gre za kombinacijo improvizirane gledališke predstave in tekmovanja, kjer imajo gledalci glavno besedo pri tem, kaj improvizatorji na odru počnejo. Sodelujejo ekipe iz različnih srednjih šol, ki so locirane po vseh koncih Slovenije, na koncu sezone pa zmaga le ena.

Pri projektu vsako leto sodeluje okoli 350 srednješolk in srednješolcev, cilj ŠILE pa je ponuditi mladini sproščeno in zanimivo dejavnost, s katero bodo ustvarjalno preživljali prosti čas.

Povezave:
Primer dobre prakse kulturno-umetnostne vzgoje: www.zlatapalicica.si/sila-solska-impro-liga/
Državno priznanje v mladinskem sektorju: www.ursm.gov.si/nc/si/medijsko_sredisce/novica/5715/
Gremo na ŠILO! Že 20 let, članek: arhiv.mlad.si/2016/12/gremo-na-silo-ze-20-let/
ŠILA v oddaji Gymnasium, Radio Slovenija Prvi program: 4d.rtvslo.si/arhiv/gymnasium/116558778

22524061677_6041acb582_b


ŠILA Valilnica

ŠILA Valilnica je projekt namenjen srednješolcem, ki se prvo leto spoznavajo z gledališko improvizacijo. Na celoletnih delavnicah se učijo komunicirati med seboj in okoljem, artikulirali svoje misli in želje, prevzemati odgovornost za svoja dejanja, izražati svoja čustva, sodelovati v skupini in se poslušati, spoznavati izrazno plat jezika in jo zavestno kultivirati pri govornem in pisnem sporoščanju, se vračati k spontanosti, kjer se sproščata osebna svoboda in ustvarjalnost, sprejemati drugačnosti vseh vrst ter se osvoboditi predvidljivih reakcij in naučenih odgovorov. Ob koncu sezone se predstavijo še pred občinstvom in tako vadijo sproščeno javno nastopanje in premagovanje treme. Po zaključenem letu Valilnice pa se skupine že lahko vključijo v ŠILO.


MIŠ – Mala impro šola

MIŠ je projekt, ki že osnovnošolcem zadnje triade devetletke nudi možnost spoznavanja z gledališko improvizacijo na popolnoma netekmovalen način. Na delavnicah z izkušenimi mentorji učenci spoznajo svet improvizacije, poleg pa imajo priložnost svoje znanje pokazati tudi na odru v okviru predstav MIŠ.