Kaj je ŠILA

ŠILA – Šolska impro liga

ŠILA je tekmovanje srednješolskih skupin v gledališkh improvizacijah, ki že od leta 1997 spodbuja kulturno rekreacijo mladih. V okviru projekta mlade seznanjamo z osnovami odrske umetnosti – nudimo številne delavnice ter izobraževanja z domačimi in tujimi mentorji, obenem pa možnost, da pridobljeno znanje in veščine pokažejo tudi z nastopom na gledališkem odru.

Gre za kombinacijo improvizirane gledališke predstave in tekmovanja, kjer imajo gledalci glavno besedo pri tem, kaj improvizatorji na odru počnejo. Sodelujejo ekipe iz različnih srednjih šol, ki so locirane po vseh koncih Slovenije, na koncu sezone pa zmaga le ena.

Pri projektu vsako leto sodeluje okoli 350 srednješolk in srednješolcev, cilj ŠILE pa je ponuditi mladini sproščeno in zanimivo dejavnost, s katero bodo ustvarjalno preživljali prosti čas.

Povezave:
Primer dobre prakse kulturno-umetnostne vzgoje: www.zlatapalicica.si/sila-solska-impro-liga/
Državno priznanje v mladinskem sektorju: www.ursm.gov.si/nc/si/medijsko_sredisce/novica/5715/
Gremo na ŠILO! Že 20 let, članek: arhiv.mlad.si/2016/12/gremo-na-silo-ze-20-let/
ŠILA v oddaji Gymnasium, Radio Slovenija Prvi program: 4d.rtvslo.si/arhiv/gymnasium/116558778

22524061677_6041acb582_b


ŠILA Valilnica

ŠILA Valilnica je projekt namenjen srednješolcem, ki se prvo leto spoznavajo z gledališko improvizacijo. Na celoletnih delavnicah se učijo komunicirati med seboj in okoljem, artikulirali svoje misli in želje, prevzemati odgovornost za svoja dejanja, izražati svoja čustva, sodelovati v skupini in se poslušati, spoznavati izrazno plat jezika in jo zavestno kultivirati pri govornem in pisnem sporoščanju, se vračati k spontanosti, kjer se sproščata osebna svoboda in ustvarjalnost, sprejemati drugačnosti vseh vrst ter se osvoboditi predvidljivih reakcij in naučenih odgovorov. Ob koncu sezone se predstavijo še pred občinstvom in tako vadijo sproščeno javno nastopanje in premagovanje treme. Po zaključenem letu Valilnice pa se skupine že lahko vključijo v ŠILO.


MIŠ – Mala impro šola

MIŠ je projekt, ki že osnovnošolcem zadnje triade devetletke nudi možnost spoznavanja z gledališko improvizacijo na popolnoma netekmovalen način. Na delavnicah z izkušenimi mentorji učenci spoznajo svet improvizacije, poleg pa imajo priložnost svoje znanje pokazati tudi na odru v okviru predstav MIŠ.

Kako se je rodila ŠILA

Po velikem uspehu Impro lige od 1993 dalje je bilo vedno ve? zanimanja za impro gledališče tudi med najstniki. Bilo je nekaj posameznih pobud – mladinskih impro skupin, a minilo je nekaj let, da je dozorela ideja za samostojni mladinski projekt.

ŠILA šolska impro liga je bila ustanovljena 21. marca 1997 v dvorani KUDa France Prešeren v Ljubljani, na pobudo Mojce Dimec, članice Gledališča Ane Monro, ki so bili začetniki impro gledališča pri nas. Na otvoritveni prireditvi ŠILE so nastopili skupini Gujdeki in Vidci iz Gimnazije Aškerčeva in navdušili.

ŠILA je v nekaj letih postala eden najbolj prodornih in med mladimi priljubljenih mladinskih projektov. Od ustanovitve leta 1997 do danes (2015) je v ŠILI sodelovalo že preko tisoč mladih.

Ob strokovnem vodstvu Mojce Dimec je za delovanje ŠILE od ustanovitve dalje skrbela Alenka Ogrin (koordinacija, izvedba prireditev, financiranje itd.), leta 2010 pa je to delo predala mladim naslednikom.

Šilar prve generacije je nekoč izjavil: »ŠILA je najboljše, kar se mi je zgodilo v času gimnazije« in še vedno se trudimo po najboljših močeh, da tako ostane tudi za prihodnje generacije.

Več o nastanku in zgodovini ŠILE si lahko preberete v prispevku Alenke Ogrin.

 

22895341571_3ad27ed18c_h

Začetki improvizacijskega gledališča

wiki: Improvisational theatre


Razvoj v Sloveniji

wiki: Impro liga

wiki: Impro League

wiki: Improvizacijsko gledališče

wiki: Gledališče Ane Monro

prispevek Alenke Ogrin o nastanku in zgodovini ŠILE