ŠILA 25 let

ŠILA – Šolska impro liga praznuje 25 let!

Od 11. 3. do 9. 4. 2022 potekajo predstave in dogodki v sklopu praznovanja obletnice po vsej Sloveniji!

ŠILA 25
Kaj vse bi morali početi, ko dopolnemo 25 let? Internet je poln nasvetov in prvi zadetek na medmrežju je “Izkoristite svojo ustvarjalnost”.
Mi smo to dosegli že ob rojstvu. ŠILA – Šolska impro liga že 25 let skrbi za kreativno preživljanje prostega časa, nore prizore, odštekane like, čustvene zgodbe in bizarne odnose, ki jih ustvarjajo šilarji in šilarke pred očmi in s pomočjo gledalcev in gledalk.
Ko smo davnega leta 1997 projekt ŠILA zagnali, je bil naš moto: “ŠILO v vsako šolo”. Temu motu ostajamo zvesti še danes. Petindvajset let delovanja praznujemo tako, da s šilarji in šilarkami potujemo po različnih krajih po Sloveniji, v želji, da bi približali našo dejavnost vsem mladim.

 

Celoten razpored praznovanja ŠILA25:

PET, 11. 3. 18:00 Dijaški dom Tabor, Ljubljana – otvoritvena predstava. ŠILA tekma: Šilarji proti mentorjem
SOB, 12. 3. 17:00 MKC Slovenj Gradec – ŠILA predstava: Gimnazija Vič, Gimnazija Jožeta Plečnika in Gimnazija Celje – Center
PET, 18. 3. 18:00 Mestna knjižnica Kranj – ŠILA predstava Gimnazija Kranj, Gimnazija Poljane 3 in nekdanji šilarji
SOB, 19. 3. 16:00 Celjski mladinski center – Medregijska ŠILA predstava: Gimnazija Celje – Center, Maribor, Gimnazija Kranj in Gimnazija Bežigrad
SRE, 23. 3. 17:00 in 18:30 Gimnazija Nova Gorica – 2 ŠILA predstavi: Gimnazija Nova Gorica 1, Gimnazija Poljane 2, Gimnazija Nova Gorica 2 in Škofijska klasična gimnazija
PET, 25. 3. 17:00 Center mladih Koper – ŠILA predstava: BIC, Gimnazija Šiška, Gimnazija Poljane 1 in Gimnazija Moste
SOB, 26. 3. 18:00 MC Idrija – ŠILA predstava: SVŠGUGL, Gimnazija Jožeta Plečnika in Gimnazija Poljane 2
PET, 1. 4. 17:00 eMCe Velenje – ŠILA predstava: Gimnazija Bežigrad, Gimnazija Celje – Center in GSŠRM Kamnik
SOB, 2. 4. 18:00 MC Zagorje ob Savi – ŠILA predstava: Gimnazija Ledina in SVŠGUGL
PET, 8. 4. 19:00 MC Kotlovnica Kamnik – ŠILA predstava in koncert: GSŠRM Kamnik in DIC
SOB, 9. 4. 15:00-19:00 Dijaški dom Tabor, Ljubljana – Zaključek slavja z interaktivno razstavo in predstavo

bonus SOB, 26. 3. 13:00 Pionirski dom, Ljubljana – MIŠ 15 let

Letak s programom

 

ŠILA – Šolska impro liga je program improvizacijskega gledališča namenjen srednješolcem, ki že od leta 1997 spodbuja kulturno rekreacijo mladih. Vsako leto sodeluje od 20 do 30 dijaških skupin iz srednjih šol in mladinskih centrov iz vse Slovenije. V ŠILI letno sodeluje okoli 300 dijakov in dijakinj, ki uprizarjajo lastne predstave po principu mladi za mlade. ŠILA je največji in najstarejši kontinuiran gledališki program za mlade in prejemnica številnih nagrad in priznanj ter primerov dobrih praks. ŠILA pa je tudi skupnost – dijakov_inj, mentorjev_ic, gledališkega osebja, prostovoljcev_k, zvestih gledalcev_k, nekdanjih šilarjev_k, srednjih šol, mladinskih centrov in organizacij, učiteljev_ic in ravnateljev_ic. Ob 25. obletnici delovanja želimo program popeljati v različne kraje in mladinske centre ter tudi do novih šol, da bi se ustvarjalni impro dijaški duh sodelovanja razširil še dlje.

Improvizacijsko gledališče je gledališče brez vnaprej pripravljenega scenarija. Improvizatorji in improvizatorke prizore gradijo skupaj spontano na mestu in s pomočjo predlogov občinstva.

Produkcija: Društvo za kulturo in izobraževanje IMPRO

 

Več info na www.sila-impro.si in https://www.drustvoimpro.si/drugi-projekti#h.txsmqg3kyo8v